Role of Perceived Intergroup Difference on Stereotype Content.

 


Role of Perceived Intergroup Difference on Stereotype Content.
Alparslan, B. (2022). Role of Perceived Intergroup Difference on Stereotype Content. Aurum Sosyal Bilimler Dergisi, 7(2), 183-195.

People tend to categorize others as ingroup or outgroup. Social psychology literature attributes this distinction to similarity; similar people are supposed to be ingroup and different people are supposed to be outgroup. Similarly, people’s attitudes, perceptions, and attributions towards others easily change depending on whether they are ingroup or outgroup. Moreover, studies investigating ethnic group relations showed that perceived intergroup difference is an important variable that influences stereotype content and other intercultural attitudes in the European context. This study measured the role of perceived intergroup differences towards three ethnic minorities (Circassian, Kurdish, and Armenian) by the Turkish participants on stereotype content. The study results showed that participants perceived ethnic minorities differently from one another in terms of perceived intergroup differences. The Turkish participants evaluated three ethnic groups as ‘significantly different from themselves and also from one another. Furthermore, there might be credence to the idea of perceived intergroup difference having an influence on stereotype content since the outgroup that is rated as the most similar (Circassian) was significantly rated higher on warmth and competence dimensions as compared to other outgroups.

**

İnsanlar, başkalarını iç grup veya dış grup olarak kategorize etme eğilimindedir. Sosyal psikoloji literatürü, bu ayrımı benzerliğe atfeder; kişiye benzeyen insanlar iç grup, kişiden farklı olanlar ise dış grup olarak düşünülür. Benzer şekilde, insanların başkalarına karşı tutumları, algıları ve yüklemeleri, iç grup veya dış grup olmalarına bağlı olarak kolayca değişir. Ayrıca, Avrupa’da yapılan etnik gruplar arası ilişkileri inceleyen çalışmalar, algılanan gruplararası farklılığın, kalıpyargı içeriği ve bazı başka kültürlerarası tutumları etkileyen önemli bir değişken olduğunu göstermiştir. Bu çalışma, Türk katılımcıların üç etnik azınlığa (Çerkes, Kürt ve Ermeni) yönelik algıladıkları gruplararası farkın kalıpyargı içeriği üzerindeki rolünü ölçmüştür. Sonuçlar, bu çalışmada incelenen etnik azınlıkların, algılanan gruplararası farklılık açısından birbirlerinden farklı algılandıklarını göstermiştir. Türk katılımcılar, üç etnik grubu kendilerinden ve birbirlerinden anlamlı seviyede farklı olarak değerlendirmiştir. Ayrıca, en benzer olarak derecelendirilen dış grubun (Çerkesler) diğer dış gruplara kıyasla sıcaklık ve yeterlilik boyutlarında anlamlı derecede daha yüksek değerlendirilmesi, algılanan gruplar arası farklılığın kalıpyargı içeriği üzerinde bir etkisi olduğu iddiasına destek sunmaktadır