Tematik analiz

 


Tematik analiz
Alparslan, B. & Derin, G. D. (2023). Tematik analiz. Nitel Araştırma Yöntemleri: Psikoloji Uygulama Örnekleriyle, H. Peker Dural ve M. Karasu, Ed. içinde, ss. 154-182. Nobel.

Tematik Analiz (TA; Thematic Analysis) nitel verilerdeki anlam kalıplarını (temaları) tanımlama, analiz etme ve yorumlama yöntemidir. TA, tekil bir yöntemden ziyade, farklı yaklaşımları kapsayan şemsiye bir terim olarak düşünülebilir, zira TA teorik temelli ve sınırlı bir çerçevedeki bir metodolojiden ziyade teorik sınırlılıkları olmayan bir araç ve teknik olarak görülebilecek bir metot önerir (Clarke ve Braun, 2017). TA’nın anlatıldığı bu bölümde yönteme ait genel bir çerçevenin çizilmesinin ardından yöntemin epistemolojik ve kuramsal arka planı açıklanmış, daha sonra TA’da örneklem seçimi ve veri toplama süreci tarif edilmiştir. Örnek uygulama ve TA’nın kısıtlılıkları ve analize yöneltilen eleştiriler özetlenerek TA’ya ilişkin genel bir değerlendirme yapılmıştır.

**

Thematic Analysis (TA) is a method of identifying, analyzing and interpreting patterns of meaning (themes) in qualitative data. TA can be considered as an umbrella term covering different approaches rather than a singular method, as TA proposes a method that can be seen as a tool and technique without theoretical limitations rather than a theoretically based and limited methodology (Clarke and Braun, 2017). In this section, TA is explained, after a general framework of the method is drawn, the epistemological and theoretical background of the method is explained, and then the sample selection and data collection process in TA is described. A general evaluation of TA was made by summarizing the sample application, the limitations of TA and the criticisms directed towards the analysis.